بادام برزیلی میوه درختی است که در جنگل آمازون می‌روید و تا ۷۰ متر ارتفاع رشد می‌کند. این نوع درختان آنقدر بزرگ و بلند هستند که هر کدام از آنها تا ۱۲۰ کیلوگرم محصول در سال تولید می‌کنند. میوه این درخت ظاهری شبیه به نارگیل داشته و تا ۲/۵ کیلوگرم وزن دارد. در داخل این میوه ۱۲ تا ۲۰ بادام برزیلی مشابه پره‌های پرتقال قرار گرفته‌اند. گفتنی است که این محصول در حال حاضر به صورت وحشی روییده و از جنگل‌ها برداشت می‌شود.

خواص بادام برزیلی

مزایای بادام برزیلی برای سلامتی

مزایای عنصر سلنیم برای بدن بسیار شناخته‌شده هستند ولی دریافت سلنیم از رژیم غذایی معمولاً دشوار است. یکی از بهترین منابع این عنصر سودمند، بادام برزیلی است. مصرف یک یا دو دانه بادام برزیلی در روز شاید برای برطرف کردن نیاز بدن به سلنیم کافی باشد. در ادامه به مهمترین خواص این محصول اشاره می‌کنیم.

ضدالتهاب

بادام برزیلی از انواع بادام است برای برطرف کردن مشکلات مربوط به التهاب بسیار مناسب می‌باشد زیرا از خواص ضدالتهاب قابل‌توجهی برخوردار است. بادام برزیلی مانند بسیاری از مغزهای دیگر حاوی اسید الاژیک است. این ماده در بدن نقش ضدالتهاب را ایفا کرده و حتی می‌تواند از دستگاه عصبی محافظت کند.

عنصر سلنیم با ایفای نقش آنتی‌اکسیدان از بدن هم در مقابل آسیب ناشی از رادیکال‌های آزاد و هم التهاب محافظت می‌کند. پژوهش‌ها نشان می‌دهند که مصرف فقط یک بادام برزیلی در روز می‌تواند در طی مدت کوتاهی اثر کاهشی چشمگیری بر التهاب و سطح کلسترول در بدن داشته باشد.

ضدسرطان

بادام برزیلی به‌علت اسید آلژیک و سلنیم موجود در آن در زمره غذاهای ضدسرطان نیز قرار می‌گیرد. اسید الاژیک از خاصیت ضدجهش و ضدسرطان نیز برخوردار است. به‌علاوه، ثابت شده است که عنصر سلنیم نیز قابلیت کاهش احتم ال بروز سرطان را دارا می‌باشد. برای نمونه پژوهش‌ها در کشور چین که مصرف سلنیم در آن پایین و شیوع سرطان مری در آن بالا می‌باشد نشان می‌دهند که رابطه چشمگیری میان بالا رفتن میزان سلنیم در خون و افت احتمال سرطان مری وجود دارد.

بسیاری از متخصصان حوزه بهداشت و سلامت معتقدند که میان سطح مضر جیوه در بدن و بروز سرطان رابطه وجود دارد. در این رابطه پژوهش‌ها نشان می‌دهند که عنصر سلنیم از خاصیت کاهش سطح جیوه در بدن برخوردار بوده و درنتیجه می‌تواند از این نظر نیز با سرطان مقابله کند.

بادام برزیلی تنها منبع تامین سلنیم نیست، انواع دانه‌ها و آجیل‌ها نیز منبع سلنیم هستند.

بهبود روحیه و کاهش افسردگی

ماده سروتونین در مورد روحیه نقش قابل‌توجهی ایفا می‌کند. نه تنها این ماده می‌تواند روحیه را کنترل کند؛ بلکه بر کیفیت خواب و اشتها نیز اثرگذار است. پژوهشگران با بررسی مغزهایی مانند بادام برزیلی، بادام درختی و گردو به این نتیجه دست یافته‌اند که مصرف این مغزها منجر به افزایش سطح سروتونین در سوخت‌وساز بدن می‌شود.

به‌علاوه، همان‌طور که اشاره شد بادام برزیلی یکی از بهترین منابع عنصر سلنیم می‌باشد. پژوهش‌ها اثبات کرده‌اند که عنصر سلنیم در بهبود روحیه و کاهش افسردگی نقش دارد. پژوهش‌های انجام گرفته بر تأثیر سلنیم در حوزه افسردگی نشان می‌دهند که با افزایش میزان سلنیم دریافتی می‌توان اثر افسردگی را کاهش داده و روحیه را تقویت نمود.

در کنار بادام برزیلی، گردو هم موارد بالا را شامل می‌شود. موارد بالا همگی به این نکته اشاره دارند که استفاده از بادام برزیلی و گردو برای مقابله با افسردگی، افزایش روحیه و سلامت روحی می‌تواند مؤثر باشد.

تقویت سلامت قلب

مصرف میزان معقول از بادام برزیلی می‌تواند در سلامت یکی از مهمترین اعضای بدن شما یعنی قلب نقش چشمگیری داشته باشد. چربی‌های غیراشباع، فیبر قابل حل در آب، آنتی‌اکسیدان‌ها و مواد گیامایه موجود در بادام برزیلی همگی برای حفظ فشار خون در سطح سالم ضروری هستند. حفظ فشار خون در سطح مناسب رابطه مستقیم با سلامت قلب دارد.

بادام برزیلی به صورت طبیعی سرشار از چربی است ولی این چربی از نوع مفید آن بوده و مصرف میزان معقول از آن منجر به افزایش سلامت قلب می‌شود. این چربی غیراشباع موجود در بادام برزیلی می‌تواند سطح کلسترول HDL یا همان کلسترول خوب را در بدن افزایش دهد. میزان مناسب از HDL در بدن می‌تواند احتمال سکته قلبی و مغزی را بسیار کاهش دهد ولی پایین بودن سطح آن منجر به افزایش ریسک بیماری قلبی می‌شود.

بادام برزیلی منشا سلنیوم

کنترل تیروئید

غده تیروئید در کنترل سوخت‌وساز بدن، نرخ ضربان قلب و دمای بدن نقش دارد. غده تیروئید نسبت به وزن خود از بیشترین میزان محتوای سلنیم نسبت به اعضای دیگر بدن برخوردار است. این عنصر که یکی از عناصر کلیدی در تولید و کاربرد هورمون‌های ترشح شده از غده تیروئید است. با این اوصاف کمبود سلنیم تأثیر جدی بر عملکرد این غده و سلامت کلی بدن خواهد داشت و مصرف بادام برزیلی می‌تواند منبع مناسب تأمین این عنصر و حفظ عملکرد سالم غده تیروئید باشد.

در مجموع سلنیم موجود در بادام برزیلی نقش محافظ تیروئید را ایفا کرده، تولید اکسیژن واکنشی در این غده را تنظیم می‌نماید و از بدن در مقابل پادتن‌هایی که تیروئید را بیمار می‌کنند محافظت می‌کند.

محافظت از پوست و مو

بادام برزیلی منبع مناسبی از ویتامین E می‌باشد. ویتامین E یک آنتی‌اکسیدان قوی قابل حل در چربی است که سلامت مخاط و پوست را با محافظت از آنها در مقابل رادیکال‌های آزاد مضر عاری از اکسیژن بهبود می‌بخشد.

خواص بادام برزیلی

نحوه و موارد مصرف بادام برزیلی

بادام برزیلی به‌صورت خام، برشته و طعم‌دار در بازار موجود است. ازآنجایی‌که این مغزها حاوی مقادیر بالایی از چربی‌های غیراشباع هستند، اگر دائم در معرض هوای آزاد، رطوبت و آفتاب باشند ممکن است سریع فاسد شوند.

جهت نگهداری طولانی از بادام برزیلی بهتر است آنها را در محفظه دربسته و در محان خنک و خشک یا در یخچال نگهداری نمود.

بادام برزیلی را می‌توان به‌تنهایی به‌عنوان تنقلات مصرف کرد یا به‌صورت خردشده بر روی سالادها به‌عنوان تزئینات به‌کار برد. از بادام برزیلی در شکلات‌‌سازی نیز استفاده می‌شود. از بادام برزیلی در تهیه دسرهایی مانند کیک میوه‌ای استفاده می‌شود. بادام برزیلی را می‌توان به دستور تهیه انواع سوپ‌ها، خورش‌ها یا خوراک‌ها اضافه کرد. علاوه بر این موارد از روغن بادام برزیلی در تهیه غذا یا در سالادها استفاده می‌‌شود.

منابع: bbc good food | healthline