فواید فراوان بادام زمینی برای سلامتی +اینفوگرافیک
بادام زمینی بهصورت غلاف در ریشه گیاه آن و در زیر زمین میروید. برخلاف نام بادامی که بر آن نهاده شده است. بادام زمینی درواقع در دسته بنشنها در کنار نخود و لوبیا قرار میگیرد ولی با توجه به طعم و بافت لذیذ و خواص مشابه مغزهای دیگر مانند بادام هندی و فندق در آن، جای خود را در آجیل باز کرده است.
اصلیت بادامزمینی به آمریکای جنوبی بازمیگردد که برای هزاران سال در این منطقه میروئیده است و نقش مهمی در رژیم غذایی اقوام بومی ایفا میکرده است. کاوشگران اسپانیایی و پرتغالی وقتی با بادامزمینی در آمریکای جنوبی آشنا شدند آن را با خود به آفریقا آوردند و کاشت و مصرف آن در آفریقا به سرعت گسترش یافت. بادامزمینی که در ایران با نام پسته شامی نیز شناخته میشود احتمالاً از کشور سوریه به ایران معرفی شده است ولی درحالحاضر کشور سوریه سهم بسیار ناچیزی از تولید این محصول در جهان را به خود اختصاص میدهد. بادامزمینی درواقع عضو دستهی بنشنها است و در ایران اکثراً بهعنوان آجیل مصرف میشود. بادامزمینی از انواع بادام است که سرشار از انرژی، حاوی مواد مغذی، مواد معدنی، آنتیاکسیدانها و ویتامینهای مفیدی است که برای سلامت ضروری هستند. سطح مناسب از اسیدهای چرب اشباع در بادام زمینی، خطر ابتلا به بیماری قلبی را کاهش میدهد. در ادامه به مزایای این محصول برای سلامتی میپردازیم.
مزایای بادام زمینی برای سلامتی
بادامزمینی سرشار از انرژی است و حاوی مواد مغذی، مواد معدنی، آنتیاکسیدانها و ویتامینهای مفیدی است که برای سلامت ضروری هستند. تعدادی از این مواد مغذی عبارتاند از:
اسیدهای چرب غیراشباع تک حلقهای
بادام زمینی حاوی مقادیر بالایی از اسیدهای چرب غیراشباع تک حلقهای بهویژه اسید اولئیک است. این نوع از اسیدهای چرب به کاهش سطح کلسترول بد LDL و افزایش سطح کلسترول خوب HDL در بدن کمک میکند. پژوهشگران دریافتهاند که رژیم غذایی مدیترانهای که سرشار از این نوع چربی اشباع است، منجر به کاهش خطر سکته مغزی و بیماریهای قلب و عروق میشود.
مغزهای بادام زمینی منبع مناسبی از پروتئین بوده و حاوی آمینواسیدهای ضروری برای رشد هستند.
آنتیاکسیدانها
پژوهشها نشان میدهند که بادام زمینی حاوی سطح بالایی از آنتیاکسیدانهای پلیفنولیک بهویژه اسید پی-کوماریک است. این ماده با جلوگیری از تشکیل نیتروزامینهای سرطانزا در معده، خطر بروز سرطانهای دستگاه گوارش را بسیار کاهش میدهد.
بادام زمینی منبع خوبی از رِزوِراترول است که یک آنتیاکسیدان پلیفنولیک دیگر محسوب میشود. رزوراترول در مقابله با بیماریهای سرطانی، بیماریهای قلبی، فرسایش دستگاه عصبی، آلزایمر و عفونتهای ویروسی یا قارچی از بدن محافظت میکند. همچنین در پژوهشها مشخص شده است که رزوراترول از طریق ایجاد تغییر در مکانیزمهای مولکولی در رگهای خونی (کاهش آسیب ناشی از کاهش عملکرد هورمون آنژیوتنسین) و افزایش تولید هرمون گشادکننده عروق یعنی نیتریک اکسید، میتواند خطر بروز سکته مغزی را کاهش دهد.
پژوهشهای اخیر نشان میدهند که برشته کردن (بودادن) یا جوشاندن بادام زمینی میتواند سطح آنتیاکسیدانهایی مانند بیوشانین-آ و جنیستین را افزایش دهد.
اگر اطلاعات ارائه شده در مورد آنتی اکسیدانها را کامل نمیدانید میتوانید به مقاله آنتی اکسیدان چیست زیر که به توضیح کامل آن پرداخته و فواید آن را گفته است مراجعه کنید.
ویتامین E
بادام زمینی منبع عالی از ویتامین E محسوب شده و در هر ۱۰۰ گرم آن ۸ میلیگرم ویتامین E یافت میشود. ویتامین E یک آنتیاکسیدان قوی قابلحل در چربی است که با محافظت از مخاط و پوست در مقابل رادیکالهای آزاد خطرناک اکسیژن، به حفظ انسجام و سلامتی آنها کمک میکند.
ویتامینهای گروه B (ب-کمپلکس)
بادام زمینی مملو از ویتامینهای گروه B از قبیل ریبوفلاوین، نیاسین، تیامین، اسید پانتوتنیک، ویتامین B6 و فولاتها هستند. ۱۰۰ گرم بادام زمینی تقریباً %۸۵ نیاز روزانه به نیاسین را تأمین مینماید که در حفظ سلامتی و تقویت جریان خون به مغز ضروری است.
مس، منگنز، پتاسیم، کلسیم، آهن، منیزیم، روی و سلنیم
بادام زمینی منبع مناسبی از انواع مواد معدنی مانند مس، منگنز، پتاسیم، کلسیم، آهن، منیزیم، روی و سلنیم است که هرکدام در تداوم سلامتی بدن نقش عمده دارند.
روشهای مصرف
بادامزمینی را میتوان به روشهای گوناگونی مصرف نمود. عمده مصرف بادام زمینی در کشور ما بهصورت جداگانه در کنار آجیلها و بهعنوان تنقلات است. علاوه بر مصرف آن بهعنوان تنقلات میتوان از بادام زمینی در سالادها و غذاها یا برای تزئین نیز استفاده کرد همچنین میتوان طرز تهیه کره بادامزمینی را یاد گرفت و آن را در خانه درست کرد. جهت مصرف بادام زمینی، جوشاندن آن در آب یا برشته کردن آن نیز گزینههای مناسبی هستند چراکه منجر به تقویت خواص آن نیز میشوند. در کشورهای دیگر مصرف بادامزمینی بهصورت کرهی بادامزمینی که همان خمیر بادامزمینی برشته است نیز بسیار رواج دارد. از روغن بادامزمینی میتوان بهعنوان جایگزینی سالم برای روغنهای دیگر استفاده نمود.
حساسیت به بادام زمینی
برخی از افراد به مواد غذایی حاوی بادام زمینی واکنش حساسیتی نشان میدهند. مواجهه با بادام زمینی در این افراد منجر به واکنش بیشازحد دستگاه ایمنی بدن میشود که به عوارض فیزیکی در بدن آنها ازقبیل استفراغ، درد شکم، ورو لبها و گلو و دشواری تنفس، گرفتگی سینه و گاهی مرگ میانجامد. به این افراد توصیه میگردد که از غذاهای حاوی بادام زمینی جداً اجتناب نمایند.