خرما، انرژیزای طبیعی +اینفوگرافیک کاربردی
نخل خرما یکی از نشانههای منطقه خاورمیانه میباشد. نخل خرما یکی از اعضای خانواده وسیع درختان نخل است که بیش از ۱۰۰ گونه مانند نخل نارگیل، نخل تزئینی سیکاس، نخل خون اژدها که از شیرهی آن رزین تولید میشود و نخل آفریقایی که از روغن آن برای تولید نوعی از صابون استفاده میشود را در خود جای داده است. بااینوجود نخل خرما یکی از قدیمیترین انواع نخل است که تاریخ کاشت و استفاده از آن به ۷۰۰۰ تا ۸۰۰۰ سال قبل و به منطقه عراق کنونی بازمیگردد. نخل خرما در هر ناحیهای که به اندازهی کافی گرم و خشک باشد میروید و گستره کشت آن سراسر جهان را در بر میگیرد.
مزایای خرما برای سلامتی
گفتنی است که خرما انواع گوناگونی داشته و از گونههای تر آن مانند خرمای مضافتی تا گونههای خشک مانند خرمای پیارم در ایران کاشته و مصرف میشوند. با این وجود بسیاری از خواص خرما در میان گونههای آن مشترک هستند و در ادامه به مهمترین این خواص اشاره میکنیم.
کاهش سطح کلسترول در بدن
خرما یک گزینه عالی برای افزودن به رژیم غذایی جهت کنترل سطح کلسترول در خون است. خرما حاوی مقادیر مناسبی از فیبرهای نوع قابل حل در آب و غیر قابل حل در آب است. این دو نوع از فیبر با کاهش امکان جذب کلسترول از دستگاه هاضمه به جریان خون، سطح کلسترول و به ویژه کلسترول بد نوع LDL را در خون کاهش میدهند.
همانطور که میدانید کلسترول یک عامل اصلی در بروز بیماریهای قلبی، سکته قلبی و سکته مغزی است. با توجه به قابلیت خرما در کاهش کلسترول میتوان آن را یک گزینه سالم برای قلب توصیف کرد. اگر کلسترول بیش از حد در خون وجود داشته باشد، در دیوارههای رگها رسوب میکند. به این رسوب سخت، پلاک گفته میشود. وجود پلاک در رگها عامل بروز حمله قلبی یا سکته مغزی است. اگر کلسترول خون شما بالا است، توصیه میشود که میزان فیبر موجود در رژیم غذایی خود را مثلاً با مصرف خرما بالا ببرید. کاهش کلسترول از خواص خرمای مدجول هم به حساب میآید.
جلوگیری از یبوست و رفع آن
میزان بالای فیبر موجود در خرما که قبلاً به آن اشاره شد، نقش قابلتوجهی در تنظیم عملکرد دستگاه هاضمه دارد. اگر مبتلا به یبوست هستید ولی درد یا خونریزی مشاهده نمیکنید اکثراً نشانه آن است که در رژیم غذایی شما کمبود فیبر وجود دارد. در این صورت میتوانید با بالا بردن میزان فیبر دریافتی خود مثلاً از طریق مصرف خرما با این عارضه مقابله کنید.
منبع طبیعی افزایش انرژی بدن
اگر در زمان ورزش یا فعالیتهای انرژیبر احساس کمبود انرژی میکنید میتوانید از خرما بهعنوان تنقلات قبل یا بعد از این فعالیتها استفاده کنید. انواع خرما متفاوت است که شما میتوانید بر حسب ذائقه خود از میان آنها انتخاب کنید.
خرما نسبت به میوههای دیگر از قند بالاتری برخوردار است ولی قند طبیعی موجود در خرما از انواع ساده مانند فروکتوز، گلوک و ساکاروز است. این نوع از قندها به راحتی در بدن جذب شده و جهت تأمین انرژی به کار گرفته میشوند.
در بسیاری از نقاط جهان از خرما بهعنوان میانوعده انرژیبخش در بعدازظهر جهت رفع خستگی استفاده میشود. به همین دلیل در کشورهای اسلامی از دیرباز از خرما برای افطار استفاده میشده است.
کاهش سطح تری گلیسیرید
علاوه بر فواید دیگر خرما برای قلب که قبلاً ذکر شدند، وجود مقادیر بالای آنتیاکسیدان در آن منجر به کاهش مواد مضر تری گلیسیرید در بدن میشود.
تری گلیسیرید نوعی چربی در خون است که در صورت بالا رفتن سطح آن، خطر ابتلا به بیماریهای قلبی بالا میرود. پس حفظ سطح تری گلیسیرید در حد نرمال از اهمیت بالایی برخوردار است.
شیرین کننده طبیعی جایگزین قند و شکر
خرما یکی از شیرینترین میوهها محسوب میشود ولی برخلاف قند و شکر که تا حد زیادی فراوری میشوند، قند موجود در آن طبیعی بوده و مصرف خرما در حد معقول هیچ مخاطراتی به همراه ندارد.
پژوهشها نشان میدهند که افزایش قند موجود در رژیم غذایی منجر به افزایش احتمال ابتلا به بیماری دیابت میشود. درنتیجه توجه به میزان و نوع قند و شکر مصرفی در رژیم غذایی بسیار ضروری است. استفاده از خرما به جای شیرینیها و شکلاتهای مملو از شکر فراوری شده گزینه بسیار مناسبی در این راستا میباشد. همچنین میتوان از آن به عنوان جایگزین قند در کنار چای و دمنوش استفاده کرد.
بهبود سلامت استخوانها
میزان قابلتوجه مواد معدنی موجود در خرما آن را به گزینه بسیار عالی در تقویت استحکام استخوانها و مقابله با بیماریهای دردناک و ناتوانکنندهای مانند پوکی استخوان بدل کرده است.
خرما حاوی مقادیر بالای کلسیم و فسفر هستند که در کنار هم برای ساختن استخوانها و دندانهای محکم ضروری هستند. تقریباً %۸۵ از فسفر موجود در بدن در استخوانها و دندانها قرار دارد. فسفر برای رشد، دوام و ترمیم تمام بافتها و سلولها و برای تولید عناصر ژنتیک یعنی DNA و RNA ضروری است. فسفر برای ایجاد تعادل میان ویتامینها و مواد معدنی دیگر از قبیل ویتامین D، ید، منیزیم و روی نیز لازم است.
کلسیم در میان تمام مواد معدنی موجود در بدن بیشترین میزان را به خود اختصاص میدهد. این ماده معدنی در رشد و دوام دندانها و استخوانهای محکم نقش اساسی دارد. وجود کلسیم برای عملکرد صحیح قلب، اعصاب، عضلات و دستگاههای دیگر بدن نیز ضروری بوده ولی احتمالاً نقش آن در مقابله با پوکی استخوان بیشتر شناخته شده است.
با افزایش عمر، استخوانها ضعیفتر میشوند افزایش میزان کلسیم و فسفر در رژیم غذایی میتوانند در رفع فرسایش استخوان مفید باشد. مصرف منظم خرما یکی از راههای افزایش میزان کلسیم و فسفر دریافتی است.
کاهش احتمال ابتلا به سرطان
خرما حاوی مقادیر بالایی از آنتیاکسیدانهای گروه فلاونوئید است که از سلولها در مقابل آسیبهای ناشی از رادیکالهای آزاد محافظت میکنند. درنتیجه مصرف خرما میتواند احتمال ابتلا به بسیاری از انواع سرطانها از قبیل سرطان روده بزرگ، پروستات، سینه، ریه و پانکراس را کاهش دهد.
کرانبری نیز مانند خرما از جمله میوههایی است که باعث کم شدن احتمال ابتلا به سرطان میشود. جهت آشنایی کامل با این موضوع به مقاله مرتبط زیر مراجعه کنید:
نحوه و موارد مصرف خرما
علاوه بر مصرف خرما جداگانه در میان وعدههای غذایی، از آن میتوان در دستور تهیه انواع غذاها و دسرها مانند رنگینک بهره برد. خاصیت نرم و چسبنده خرما امکان استفاده از آن در هر جایی که به خمیر برای مخلوط کردن محتویات نیاز است را فراهم کرده است. برای مصال میتوان از آن در تهیه کلوچه و شیرینی استفاده نمود.
با جداسازی هسته خرما و قرار دادن انواعی از خوراکیها مانند گردو یا پنیر در میان آن میتوان خوراکی لذیذ در کنار غذاها یا بهعنوان تنقلات تهیه نمود.
گونههای خشک خرما که نیاز به نگهداری در یخچال را ندارند را میتوان در کنار آجیل یا شکلات و بهعنوان هدیه مدنظر قرار داد.
خمیر خرما را میتوان بهعنوان جایگزین شکر و نیز حجمدهنده به دستورهای غذایی اضافه نمود.