با ۸ نوع خرمای جذاب و پرخاصیت آشنا شوید
خرما برای ما ایرانیها میوهای شناخته شده و در دسترسی است. خاورمیانه بزرگترین تولید کنندهی همه نوع خرما است زیرا آبوهوای گرم و محیط مناسبی برای رشد نخل خرما در این منطقه وجود دارد. این میوههای شیرین این روزها در بسیاری از مناسبتهای مذهبی و سنتی ما نقش دارند و دیگر به عنوان بخشی از فرهنگ ما شناخته شدهاند.
خرما از درختهای نخل بهدست میآید، این درختان برای بسیاری از ساکنین مناطق گرم خاورمیانه مقدس هستند و ساکنین این مناطق حرمت خاصی برای این درختان قائلند. حتی در برخی فرهنگها به عنوان درخت زندگی شناخته میشوند. مورخان بر این باورند که خرما یکی از میوههای باستانی است و از اولین میوههایی است که به کشت رسیده.
با چند نوع خرما آشنا هستید؟
خرما میوهای بسیار شیرین است که از درخت نخل بهدست میآید. این درختان ارتفاع بلندی تا حدود ۲۵ متر دارند. تحقیقات نشان میدهند که این درختان عمری ۵ میلیون ساله روی کرهی زمین دارند و از جایی حوالی عراق امروز نشات گرفته و سپس در سایر کشورها مانند مصر و پاکستان کشت شدهاند.
انواع خرما بسیار زیاد است و گفته میشود حتی تعداد آنها تا ۲۰۰ هم میرسد. هر نوع خرما ویژگیهای خاص خود را دارد، بعضی از آنها نرم و با رنگ قهوه ای روشن هستند. انواع دیگر خرما تازه دارای بافتی چسبناکتر و رنگی تیرهتر هستند. اما خواص و مزایای خرما در میانشان تقریبا یکسان هستند.
انواع مختلف این میوهها ممکن است بصورت نارس، نیمه رسیده یا کاملا رسیده برداشت شوند. خارک یا خرک میوهی نرسیدهی خرماست و رطب مرحلهای قبل از رسیدن کامل است که نسبت به خرمای کاملا رسیده رطوبت بیشتری دارد. بر حسب نوع خرما، هرکدام به شیوهی مختلفی برداشت شوند.
-
خرما زاهدی
رنگ روشن این نوع خرما از بارزترین ویژگیهای آن است. خرما زاهدی به اندازه متوسط و بیضی شکل است. این خرما پوستی قهوه ای روشن دارد و گوشتی ضخیم دور هسته قرار میگیرد و از انواع نیمه خشک خرماها است. گوشت ضخیم و پر از شربت آن را به گزینهی مناسبی برای ذخیره سازی تبدیل میکند. نخل آن در نقاط گرمسیری مختلفی امکان رویش دارد. البته این نوع نخل نسبت به سایر انواع دیرتر به میوه میرسد.
-
خرما ربی
این خرما پوستی نازک و گوشتی دارد که با بافتی نرم به گوشت می چسبد. یکی از بهترین طعمهای خرما را میتوانید با این نوع تجربه کنید. آنها نیمه خشک، شیرین، گوشتی و نرم با اندازهای متوسط هستند. ایران و پاکستان از مهمترین تولید کنندههای آن هستند. این خرما کشیده و بلند است، پوستی چروکیده و رنگی سیاه مایل به قرمز دارد و بصورت رسیدهی کامل برداشت میشود.
-
خرما برحی
خرما برحی کاملا شیرین، نرم و گوشتی است و برای استفاده در دستورهای غذایی هم کاربرد دارد و به دلیل شیرینی زیاد است که به صورت رطب برداشت شده و مورد استفاده قرار میگیرد، البته ممکن است بصورت خارک هم برداشت شود. خارک آن زرد رنگ بوده و رطبش رنگی مایل به قهوهای روشن دارد، پوست این خرما ضخیم و صاف است. کیفیت خرمای برحی ایرانی نسبت به سایر کشورها بالاتر است.
-
خرما دیری
خرمایی با طعمی قوی و شیرین است که میوهای نرم و کشیده دارد و گوشت آن نرم است. پوست این نوع خرما در ابتدا قرمز است که میوهی رسیدهی آن قهوهای مایل به طلایی است و کمی به خرما برحی شباهت. سایز متوسط و رو به بزرگ این نوع خرما آن را برای استفاده در دستورهای غذایی مناسب میکند.
-
خرما استعمران
یکی از خرماهای نیمه خشک است. میزان قند این میوه بالاست و همین امر باعث میشود انرژی زیادی در بدن تولید کرده و برای افرادی مانند ورزشکاران مفید باشد. بخش زیادی از نخلستانهای استان خوزستان به پرورش این نوع خرما اختصاص داده شدهاند.
-
خرما مضافتی
خرما مضافتی از معروفترین انواع خرما است که این موضوع میتواند به دلیل ظاهر زیبای آن باشد. پوستی یکدست با رنگ قهوهای تیره و مایل به مشکی، بافتی نرم و گوشتی و پر شیره از جمله ویژگیهای آن است. این ویژگیها باعث شدهاند تا افراد زیادی آن را بهعنوان بهترین خرما برای میانوعده بشناسند. از معروفترین محلهای کشت آن میتوان به شهر بم واقع در ایران اشاره کرد.
-
خرما پیارم
این نوع خرما پوستی نازک و تیره دارد و پوست آن کاملاً به گوشت آن چسبیده است و دارای طعم شیرین منحصربهفرد است. ظاهر آن کشیده، بلند و نیمهخشک است و رنگی قهوهای متمایل به سیاه دارد. گفته میشود خرما پیارم از زمان بین النهرین باستان، یعنی ۶۰۰۰ سال قبل از میلاد، در سراسر حاشیهی خلیجفارس و خاورمیانه کشت میشود. این خرمای دیررس یکی از گرانترین خرماهای ایران بهحساب میآید.
-
خرما خاصویی
این خرما با رنگ قهوهای روشن و مایل به طلایی، ظاهری نسبتا گرد و پوستی چروک شبیه به بامیه کوچک است و یکی از مرغوبترین خرماهای منطقهی بوشهر بهشمار میرود. علیرقم بر ظاهر و طعمی منحصربهفرد در بسیاری از مناطق ایران ناشناخته است، زیرا به اندازهی سایر خرماها فراوان نیست.
با خواص خرما آشنا شوید
خرما میوهای بسیار سالم است که باید در رژیم غذایی خود بگنجانید. خرمای شیرین، فارغ از نوع خرما ، تمام آنها سرشار از ویژگیهای مفید برای بدن ما هستند، این میوهها غنی از مواد مغذی مهم برای بدن هستند که مزایا و کاربردهای گوناگونی دارند. میوهی درخت نخل در دستور غذاهای سراسر دنیا کاربرد دارد و علاوه بر استفاده به عنوان یک شیرینی طبیعی، در نقش مواد اولیه در رسپیهای مختلفی، از نوشیدنی گرفته تا غذای اصلی و دسر، استفاده میشود و همین امر کمک میکند تا بتوانید راحتتر از خواص آن بهرهمند شوید. از جمله خواص خرما میتوان به انواع ویتامینها و مواد معدنی، قند و فیبر اشاره کرد. ، تولید انرژی در بدن نیز از دیگر مزایای استفاده از آن است. همچنین حاوی کلسیم، آهن، فسفر، پتاسیم، منیزیم و روی است.