طرز تهیه سمنو

طرز تهیه سمنو؛ س مثل سرسبزی سال نو

16 اسفند 1401 کیهان پرچمی

هر ساله، نزدیک عید نوروز به این فکر می‌کنیم که سفره هفت سین‌مان را چگونه بچینیم و تزیین کنیم. به این فکر می‌کنیم که هرکاری که از دستمان بر می‌آید انجام دهیم تا سفره عید امسال‌ما زیباترین و بهترین سفره عید امسال باشد. یکی از کارهایی که دوست داریم با علاقه انجام دهیم این است که سمنو سفره نوروزمان را خودمان بپزیم و تهیه کنیم. اما فلسفه سمنو چیست؟ چرا سمنو را بر روی سفره عید نوروز می‌گذاریم و طرز تهیه یک سمنو خانگی چگونه است. با ما همراه باشید تا در این مطلب به طور مفصل به هرآنچه که درباره سمنو نیاز است بپردازیم.

سمنو چیست؟

سمنو یا سمنک یک خوراکی شیرین و چسبنده است. یکی از خوراکی‌های ویژه‌ایی است که از خراسان می‌آید. سمنو معمولا با جوانه گندم و آرد درست می‌شود. درست است که  سمنو رنگی مشابه حلوا دارد اما رقیق‌تر است و همچنین دارای شیرینی طبیعی است. سمنو دسری خوشمزه است که ما ایرانیان بر سر سفره هفت سین‌مان قرار می‌دهیم. اما چرا سمنو را روی سفره هفت سین می‌گذاریم؟ فلسفه این کار چیست؟

چرا روی سفره هفت سین سمنو می‌گذاریم؟

دستور پخت سمنو

اولا بگوییم که سفره هفت سین استعاره‌ایست از زندگی ما. استعاره از هرچیزی که در زندگی نیاز داریم. سمنو هم از این قاعده مستثنی نیست. سمنو به دلیل اینکه با گندم درست می‌شود، بسیاری بر این عقیده هستند که نمادی از برکت و خیر است. نمادی از رزق و روزی. اما یک عقیده دیگر نیز وجود دارد که به همان اندازه رایج است. اینکه سمنو نمادی از قدرت و برازندگی در زندگی است. انگاری خوردن سمنو باعث برکت و خیر، قدرت و باروری می‌شود.

مواد لازم برای تهیه سمنو خانگی

گندم: یک لیوان

آرد مخصوص سمنو: دو لیوان

آب: پنج لیوان

طرز تهیه سمنو خانگی مرحله به مرحله

۱-شست و شوی گندم‌ها؛ قدم اول

در مرحله اول دستور پخت سمنو کاری که باید بکنیم این است که گندم‌هایی که تهیه کردیم را خوب بشوییم. بهتر است با آب سرد بشوییم و گندم‌ها درست و بدون زدگی را انتخاب کنیم.

۲-گندم‌ها را سبز کنیم

در این مرحله باید گندم‌های شسته‌شده را در ظرف قرار دهیم و روی آن‌ها اندازه دو بند انگشت آب بریزیم. برای هرچه بهتر سبز شدن گندم‌ها، آن‌ها را به مدت دو روز درجایی کم نور و خنک می‌گذاریم. برای اینکه گندم‌ها با خیال راحت سبز شوند چندین بار آب گندم‌ها را در این دو روز عوض کنیم.

۳-گندم‌ها را روی پارچه تمیز بریزیم

کاری که در این مرحله باید انجام دهیم این است که گندم‌ها را به مدت یک روز بر روی یک پارچه تمیز و مرطوب قرار دهیم. همچنین پارچه را در آبکش قرار می‌دهیم که گندم‌ها ریشه بدوانند. دقت کنیم که پارچه نباید خیس باشد اما باید مرطوب باشد و نم داشته باشد.

۴-گندم‌ها برای سمنو آماده اند!

گندم‌ها را در آبکش بریزیم و بگذاریم یک روز در آبکش بمانند. پس از آن گندم‌ها را با آب کم‌فشار بشوییم. اجازه دهیم گندم‌ها را در همان آبکش بمانند و روی آن‌ها یک پارچه مرطوب بکشیم. اجازه دهیم تا گندم‌های جوانه زده دو الی سه روز در همین حالت باقی بمانند. طی این دو تا سه چند بار روی پارچه آب بگیریم تا پارچه بوی نامطبوع نگیرد. زمانی که جوانه‌ها قد کشیده ولی هنوز از پارچه تنظیف بیرون نیامد آماده هستند. یادمان باشد اگر گندم‌ها خیلی سبز و بلند شوند و از پارچه تنظیف بیرون بیایند سمنو تلخ می‌شود. همین‌که گندم‌ها شکفته شوند و جوانه بزنند کافی است.

۵-شیره گندم را درآوریم

در مرحله آخر طرز تهیه سمنو باید شیره گندم‌ها را با فشار دادنشان از گندم دربیاوریم. شیره گندم را به آرامی و تدریجا روی آرد گندم می‌ریزیم. اگر آرد گوله شود باید آرد و مواد را الک کنیم. پس از آن پنج لیوان آب به موادمان اضافه می‌کنیم و روی گاز در یک ظرف مسی یا روحی قرار می‌دهیم و اجازه می‌دهیم تا به خوبی بپزد. وقتی به نقطه جوش رسید زیرش کم کنیم تا به غلظت مناسب برسد. مدام محتویات در ظرف را هم بزنیم تا ته نگیرد. برای خوشمزه‌تر شدن سمنو و اینکه یک سمنو خاص درست کنیم مقداری بادام و گردو به سمنو اضافه کنیم. تمام! سمنو خانگی ما آماده است. روی سفره هفت سین بگذارید و نوش جان کنید!

فوت و فن‌های طرز تهیه سمنو

  • برای خوشرنگ شدن سمنو، می‌توانیم ۲ الی ۳ تا دم کشیدن ۳ ق.غ روغن حیوانی اضافه کنیم و یا یخ بریزیم.
  • اگر می‌خواهید بدون آرد گندم سمنو درست کنید، می‌توانید از جوانه گندم استفاده کنید.
  • اگر سمنو را سه الی چهار ساعت بپزیم، عالی‌ترین ورژن سمنو پزی است.
  • به منظور تزیین سمنو، می‌توانیم از غنچه گل‌محمدی، گردو و یا خلال بادام استفاده کنیم.

چرا در سمنو بادام و گردو می‌ریزند؟

یکی از دلایلی که در سمنو بادام و گردو می‌ریزند به دلیل متعادل کردن طعم سمنوست. به خصوص بادام شیرین که می‌تواند شیرینی قابل قبولی به سمنو اضافه کند. به غیر از این یک اعتقاد دیگر که وجود دارد این است که بادام و گردو در سمنو می‌تواند تبرک سمنو را زیادتر کند.

خواص سمنو

در بخش آخر این مطلب بهتر است کمی هم به خواص سمنو بپردازیم. سمنو خواص بسیار زیادی دارد که برای بدن ما مفید است. یکی از خواصی که باید به آن اشاره کنیم این است که مصرف سمنو باعث تقویت سلامتی بدن و استخوان‌ها می‌شود. این امر به دلیل وجود مقادیر زیادی از کلسیم و پتاسیم است که از پوکی استخوان هم جلوگیری می‌کند. همچنین ویتامین‌های بسیار زیادی در سمنو وجود دارد. از جمله ویتامین‌های  B,E,K,Aاست و همانطور که می‌دانید ویتامین‌ها بسیار برای جلوگیری از سرطان‌ها مناسب هستند.

امیدواریم عید امسال برای همه پر از خاطره باشد و یک سمنو خوشمزه درست کنید که به شیرینی سال در پیش روی شما باشد.

دیدگاه شما
اولین کسی باشید که دیدگاهی می نویسد “طرز تهیه سمنو؛ س مثل سرسبزی سال نو”

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کاربر عزیز اگر قصد خرید عمده دارید با شماره زیر تماس حاصل فرمایید

021-91300576